Laenude koondamine: tupiktee või väljapääs?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Öeldakse, et laenu võtmine teise laenu tasumiseks aina süvendab probleeme. Selles väites on nii tõtt, kui ka valet. Olemasolevate kiir-, tarbimis- ja väikelaenude tasumiseks võetavad uued kiirlaenud tõesti võivad tõsiselt haavata pereeelarvet. Kui juba üks laen käis ülejõu, miks siis arvatakse, et uue laenu tasumisega läheb kergemaks? Tuleks hetkeks peatuda ja mõelda sellele, et kõige esimese laenu tasumiseks võetud järgmiste kiirlaenude intressid võivad rahakotti teha meeletu augu.

Küll aga võib esineda olukordi, kui oma olemasolevate kohustuste refinantseerimine ühe suurema laenuga ehk laenude toomine ühe laenuandja juurde on päris mõttekas lahendus. Selleks, et arvutada välja, kas mitme laenu asendamine ühe suuremaga on kasulik või mitte, tasub võrrelda aastaseid intressimäärasid ja krediidi kulukuse määrasid. Reeglina on nii, et mida väiksema summaga on laen, seda kõrgema intressiga oli see väljastatud. Seega, on mõistlik kaaluda ühe suurema laenu võtmist madalama intressimääraga, mille abil refinantseerida olemasolevaid kohustusi ning lõppkokkuvõttes maksta vähem.

Toome näite: Ragnaril on mitu finantskohustust. Iga kuu 2. kuupäeval on tal eluasemelaenu maksekuupäev, kui tuleb tasuda 440 eurot (laenujääk 22 000 eurot, intress 24%, veel 4 aastat ja 2 kuud), 9. kuupäeval on järelmaksu tasumise päev 30 eurot (laenujääk 450 eurot, intress 20%, veel 1 aasta ja 3 kuud), 17. kuupäeval tuleb tasuda võetud kiirlaenu 150 eurot (laenujääk 900 eurot, intress 82%, veel 6 kuud), 26. kuupäeval peab maksma väikelaenu eest 83 eurot (laenujääk 581 eurot, intress 104%, veel 7 kuud).

Igakuiselt tasub ta laenude eest kokku 703 eurot. BestCredit.ee on valmis talle pakkuma kuumakset summas ligikaudu 395 eurot (laenusumma 21 730 eurot, laenuperiood 10 aastat, intress 18%). Umbes 300-eurone vahe igakuistes kulutustes võib mõjutada pere-eelarvet positiivselt, seega Ragnar otsustab koondada kõik oma olemasolevad kohustused ühe laenuandja juurde. Lisaks väiksemale kuumaksele, saab ta soodsama intressi ning ei pea enam jälgima mitu maksekuupäeva.

Küll aga pikeneb laenuperiood. Kuid see-eest Ragnar, hoides iga kuu kokku 300 eurot, saab parandada pere finantsolukorda ning mõne aasta pärast viia oma laenu panka veelgi soodsamatel tingimustel. BestCredit.ee soovib pakkuda finantslahendusi, mis on kliendile parimad, nende hulgas ka kliendi saatmine panka.

BestCredit.ee pakub võimalust tasuda olemasolevad kohustused ja võlgnevused, võttes laenu kinnisvara tagatisel. Lisaks sellele pakume kinnisvaralaenu klientidele paindlikke tingimusi ja korrektse maksekäitumise korral lisalaenu saamise võimalust. Refinantseerides kõik kliendi mured kinnisvaralaenuga, BestCredit.ee loodab, et klient ei hakka uuesti endale laenuringi looma, vaid raskuste korral pöördub konsultatsiooni saamiseks oma laenuhalduri poole. Finantsstabiilsuse saavutamisel, toetame kliendi soovi viia üle oma laen panka.

Iga inimese elus on nii tõusud kui ka mõõnad. Kuigi mitmete laenude refinantseerimine ühe pikemaajalise laenuga tundub esmapilgul kahjulik ja kahtlane, võib panustamine järgnevate aastate kokkuhoiule ja võimalusele viia laen panka tasuda ennast ära kasulikuma pere-eelarve näol.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga