Euribor’ist

Share on FacebookTweet about this on Twitter

EURIBOR (European Interbank Offered Rate) – üleeuroopaline pankadevaheline eurohoiuste intress, mille alusel pangad annavad üksteisele ja klientidele laene. Esmakordselt EURIBOR oli rakendatud 30. detsembril 1998. aastal ning hakkas kehtima 4. jaanurist 1999. aastast.

Igal tööpäeval kuni kella 10:45 (Kesk-Euroopa aja järgi) 44 peamist Euroopa panka edastavad Thomas Reuters’i meediaagentuurile oma jooksvad intressimäärad. Kuni kella 11 on aega muuta andmeid, kui sisestamisel tekkis viga. Kell 11 Reuters arvutab EURIBORi uut väärtust. Arvutamisel jäetakse ära 15% kõige kõrgemaid ja kõige madalamaid intressimäärasid ning ülejäänute alusel arvutatakse keskmine, mida ümmardatakse kuni 3 numbrit peale komat. Tulemused avaldatakse süsteemis Telerate, mida kasutavad allikana pangad ja teised finantsasutused.

EURIBOR on arvutatud erinevate perioodide jaoks: alates 1 nädalast kuni 12 kuuni.

Kinnisvaralaenude valdkonnas Eestis on kasutusel 6 kuu EURIBOR. See tähendab, et finantsasutusepoplsele intressimäärale lisatakse 6 kuu EURIBOR, mis on võetud lepingu allkirjastamisele eelnenud tööpäeva seisuga. 6 kuu möödumisel tagasimaksete graafik vaadatakse uuesti, võttes arvesse EURIBORi muutusi. See tähendab, et pangapoolsele intressimäärale, mis jääb kogu laenuperioodi jooksul muutmatuks, lisandub graafiku muutmise päevale eelnenud tööpäeva EURIBORi väärtus. Arvestades seda, et kinnisvaralaenud võetakse pikaks ajaks, graafikuid koostatakse mitmed korrad uuesti ning selle aja jooksul osamakse suurus võib kas väheneda võrreldes esialgsega, või suureneda.

Viimase aja jooksul EURIBOR on vähenenud, iga päevaga jõudes aina madalamale tasemele. Maksimaalne 6 kuu EURIBORi väärtus oli registreeritud 9. oktoobril 2008. aastal ning see moodustas 5,448%. Võrdluseks, 3. septembril 2012. aastal oli see 0,533%.

Toodud joonisel on näha, et selle aasta jooksul toimus sujuv langemine. Madala EURIBORi määraga Euroopa Keskpank üritab stabiliseerida riikide majandust ning aidata tulla toime peale finantskriisi.

EURIBOR'i muutus 2012. aastal
Allikas: European Banking Federation’i andmed, koostatud autori poolt

Praegu olukord tähendab seda, et majapidamiste kulutused kinnisvaralaenudele on vähenenud, sest tagasimaksete graafikute ülevaatamisega väheneb osamakse suurus. Samuti tuleb olla ettevaatlik, analüüsides laenukoormust praeguse intressimääraga – hetkel võib osamakse suurus olla piiri peal, kuid veel sobilik, siis pooleaasta või paari aasta pärast osamakse suurus võib suureneda, kui EURIBORi määr kasvab. Seda tuleb kindlasti silmas pidada pikaajaliste laenukohuste võtmisel.

BestCredit pakub kinnisvaralaene konkurentidest madalama intressiga, millele lisandub ka 6 kuu EURIBOR juhul, kui laenuperiood on 3 ja rohkem aastat. Võttes laenu, saate koos meie laenuhalduriga modelleerida ka tulevaste perioodide osamaksete suurust, mõistmaks, kas suudate laenu teenindada ka mõne aasta pärast, kui EURIBORi näitaja võib kasvada. Jõudes selgusele, et osamakse suurus on jõukohane, sõlmitakse leping.

Kui laenuleping on pikemaks ajaks kui 3 aastaks, siis pool aastat peale lepingu sõlmimist meie laenuhaldur genereerib uue maksegraafiku, arvestades uut, eelnenud tööpäeva EURIBORi väärtust. Uus maksegraafik saadetakse laenusaajale ning tema omakorda jätkab maksmist uute osamaksetega 6 kuud, peale mida toimub uuesti graafiku muutus.

Loomulikult saab BestCreditist ka mitmekülgset teavet laenuteenuste kohta, sest võttes endale laenukohustuse, tuleb teha seda teadlikult ja vastutustundlikult.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga