All I need for Christmas is …

Categories Varia
0
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Jõulud ja aastavahetus on igal pool maailmas suur püha. Tänapäeval on jõuluajast kujunenud kaubandus- ettevõtetele kasumi teenimise aeg. Jõulumeeleolu hakatakse looma juba novembri lõpus, kus müügilettidele jõuavad erinevad jõulukaunistused. Alates esimesest advendist on suuremates linnades võimalik näha suurt jõulupuud ning külluslikult kaunistatuid tänavaid.

See kõik loob õhkkonna, kus inimeste meel muutub härdaks ning andmise rõõm võtab võimust. Jõulude eel korraldatakse hulgaliselt kontserte, pööratakse tähelepanu hädasolijatele, algavad suured sooduskampaaniad, kus rõhutakse heaolu ning abistamise tähtsusele.

Kuid paljude inimeste jaoks tekitab jõulukuu stressi, sest tekib vajadus mõelda kingitustele, pühadekaunistustele, jõuluroogadele, mis nõuavad tavapärasest suuremat väljaminekut. Arvestades pereeelarvest tulenevat rahalist piirangut võib see osutuda raskeks katsumuseks ning stressitekkitajaks. Psühholoogiline stress tekib siis, kui inimene hindab oma olukorda ohtlikuks või ähvardavaks ning tajub oma ressursside piiratust selle olukorraga toimetulekuks. Et jõuluaeg mööduks rahulikult, tasub võtta arvesse järgmised soovitused:

  • Tuleb planeerida mitte ainult oste, rahaliste vahendite kasutamist ja menüüd, vaid ka stressi. Füüsiline tegevus on hea antidepressant, seega lisa oma jõulukuukalendrisse uisutamist, kelgutamist ning miks mitte ka lumesõja mängimist. Lisaks positiivsele mõjule tervisele, aitab see kaasa ka ühtsustunde tugevnemisele.
  • Võta asju rahulikumalt, kasuta praktilisi lõdvestustehnikaid.
  • Pane enda jaoks paika limiit, mille piires on võimalik kingitusi osta ning jõua iseendaga kokkulepele, et see summa on sinu jaoks piisav.
  • Ära võta kõiki pühadega seotud kohustusi endale. Jaga neid ka teistega, näiteks oma pereliikmetega.
  • Ära sea enda ootusi liiga kõrgeks, vaid eelda lihtsalt mõnusat koosolemist lähedastega. Igasugused kingitused, ka väiksemad, mõjuvad siis boonusena.

Stressi võib süvendada pühadejärgne aeg, kui palgani on veel aega, aga pangakonto näitab nukrat lõppsaldot. Selle vältimiseks tasub ette võtta järgmised sammud:

  • Koosta eelarve vähemalt kaheks kuuks (detsember ja jaanuar), kus märgid kulutused seoses finantskohustuste, üüri- ja kommunaalkulude, söögi, kindlustuse, transpordi, kingituste, meelelahutusega jne.
  • Võimaluse korral tasu detsembris ka jaanuri kuu laenude osamakseid või vähemalt ürita katta neid osaliselt. See annab sulle kindlustunnet et, kui jaanuris peaksid saama väiksemat palka (detsembri pühade tõttu on ka vähem tööpäevi), ei jää vajalikke makseid tasumata.
  • Esmatähtsaks sea eluasemelaenu- ja üürimaksed.
  • Vaata hoolikalt ringi ning tee sisseoste sooduspakkumiste ajal.
  • Väldi mittevajalikke laene ning “osta täna, makse kolme kuu pärast” reklaame.
  • Kingituste tegemisse kaasa kogu pere. Küpsetage torti, maalige portreed või kirjutage lõbus luuletus. Selline lähenemine meeldib kindlasti sinu pangakontole ning kingituse saaja tunneb end erilisena niivõrd ebatavalise kingituse saamisel.

Seoses jõuludega kasvab hoogsalt tarbimine ning inimesed vajavad kauba soetamiseks vahendeid.

Selleks puhuks ulatavad laenuandjad hädas olevatele inimestele käe, et rahuldada tarbijate ostuvajadusi. Märkamatult ning oma rahalist olukorda valesti hinnates võib tekkida ülelaenamise oht. Tuleb meeles pidada, et laenata ei tohiks läbimõtlematult ning hetkeemotsioonide ajendil. Raha laenamise otsus tuleb hoolikalt läbi mõelda, veenduda selle tarvilikkuses ning võtta arvesse üldlevinud soovitused.

BestCredit.ee manitseb inimesi tarbima mõistlikult ning oma rahaliste võimaluste piires. Iga laen on finantskohustus ning see tuleb laenuandjale ka tagastada.

Jõulud ei seisne ainult kinkide tegemises ning raha kulutamises, vaid ennekõike lähedaste inimestega koosolemisest. Kui see tõde hakkab vaikselt ununema, kuula Mariah Carey laulu “All I Want for Christmas Is You” ning veeda jõulud rahulikult.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga