Kas kiirlaenu ikka tasub võtta?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Jutte ohtudest, mis kiirlaenuvõtjat varitsevad, on räägitud aastaid. Ometi on ka täna väga palju inimesi, kelle jaoks parimaks lahenduseks on just kiirlaen. Kas need kõik on rumalad inimesed, kes ei oska valida paremat lahendust?

Ei, asi pole selles, et kiirlaen oleks halb valik. Vastupidi – on olukordi, mida kiirlaenu abil on kõige tõhusam ohjata. Jutud kiirlaenu ohtudest on tekkinud kahel põhjusel. Esiteks on paljude kiirlaenu tingimuste kohta käibel müüdid, millel on üsna vähe pistmist tegelikkusega. Teiseks meeldib ajakirjanikele rääkida dramaatilisi lugusid – mida rohkem pisaraid, seda rohkem klikke, see aga ongi nende leib.

Me riskime, aga siiski usaldame

Vahel räägitakse, et kiirlaenuandja seda just ootabki, et võlglane hätta satuks ja maksetega viivitaks, sest siis on võimalus hakata talle saatma ülikalleid meeldetuletuskirju. Kindlasti pole BestCredit asjade sellisest käigust huvitatud. Klient, kellel on tagasimaksmisega raskusi, tähendab meie jaoks lisatööd laenu administreerimisel ning loomulikult ka riski, et raha ei saada kunagi kätte. Kui laenu tagatiseks on kinnisvara või auto, siis võib laenuandja ennast rahulikumalt tunda – võtab aega kaua võtab, ükskord võlg siiski kustutatakse. Kiirlaenude andjal pole aga mingisugust tagatist ning olgu viivised kui suured tahes, risk kõigest ilma jääda on ikkagi.

On tõsi, et kiirlaenude intressid on kõrgemad kui pangast võetaval tarbimis- või väikelaenul. Miks siis viimast võimalust ei kasutata? Põhjuseid on mitu. Üks on kiirus: pangas dokumen­tide vormistamisele, sissetulekute tõendamisele ning laenukomitee otsuse ootamisele kulub päevi, ent mõnikord on raha tõsti kohe vaja. Ning seesuguse vajaduse ees ei seisa mitte üheõhtused pidutsejad, vaid inimesed, kes pole suutnud oma igapäevasest sissetulekust kõrvale panna. Kiirlaen on siiski legaalne viis ruttu saada vajaolev summa. Kui me jätame inimese üksi ning tõdeme, et kahju küll, aga me ei usalda sind, siis jäävad talle üksnes halvad valikud. Kui aga tahame vältida olukorda, kus inimesel pole oma hädas kuskilt abi otsida, siis tasuks läbi mõelda, millist abi riik ja kohalik omavalitsus neile täna pakuvad.

Meedia hirmujutte ei tasu liiga tõsiselt võtta

Lugusid sellest, kuidas inimene on võtnud järjest uusi ja uusi laene, kuni võlg koos viivistega on kasvanud lootusetult suureks – jah, neid tuleb ette. Aga ajakirjanduse maalitud pilt, et kord kiirlaenu võtnu jääbki selle orjaks ning ükski pank teda enam jutule ei võta, on tohutu liialdus. Iga päev teeb liikluses keegi avarii, aga sellest ei saa ju järeldada, et igat autosse istujat ootab tragöödia! Kiirlaen, nii nagu autogi, on lihtsalt vahend, mille abil oma igapäeva­elu kergendada, ning mõistliku kasutamise juures ei ole tarvis midagi karta.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga