Kas säästa või kulutada?

Categories Varia
0
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Inimesed peavad igapäevaselt hakkama saama oma raha majandamisega. Praegusel ajal on raha säästmine/kogumine “mustadeks” päevadeks või mõne suurema väljamineku tegemiseks väga päevakohane teema.

Iga inimene teeb seda enda jaoks kõige sobivamal viisil – hoiustades raha pangas või korjates sukasäärde. Muidugi on see õige, kuna ettenägematud kulutused ilmnevad reeglina siis, kui neid kõige vähem oodatakse. Raha küll koguneb aga, kas keegi on mõtisklenud selle üle, et hindade muutuse tõttu raha ostujõud muutub? Kui ei, siis tuleks seda teha, kuna raha säästmine võib hoopis osutuda raha kulutamiseks.

Statistikaamet andis tarbija kasutada ostujõu kalkulaatori, mille eesmärgiks on võrrelda mistahes rahasumma ostujõudu erinevatel aastatel. Näiteks, Juhan hakkas raha kogumisega pihta 2010. aastal, pannes kassasse 300 eurot. 2012. aastal on selle summa ostujõud jäänud väiksemaks ning nüüd on samaväärse ostujõuga summa 327 eurot. Seega kahe aastaga on raha ostujõud kahanenud 27 euro võrra. Ostujõu arvutamiseks kasutab kalkulaator vastava kalendriaasta keskmist tarbijahinnaindeksit. Jooksva aasta kohta kasutatakse viimast avaldatud kuuindeksit.

Siit ka küsimus, mida teha, kas kulutada või koguda tagavara? Ostujõu kalkulaator on üks meetod näitamaks inimestele, kuidas hinnataseme tõus vähendab omandi väärtust ning ei soodusta säästmist.

Tulevikku ei oska keegi ette ennustada, kuid üks on kindel, et raha, mida kogume, on aja möödudes oluliselt väiksem, kui praegu, mil me kogumisele keskendudes seda kasutada ei tihka. Seda, kas kulutada raha või koguda sukasäärde, seda otsustab igaüks juba ise.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga