Kasvata oma vaba raha pere-eelarve abiga!

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Enamik peresid ei kasuta tulude ja kulude planeerimist kirjalikul kujul. Arutatakse küll omavahel läbi, millised on sissetulekud ja milliseid väljaminekuid on tarvis teha, kuid planeerimine puudub. Pere-eelarve planeerimine on tegelikult väga lihtne ja annab parema ülevaate lähikuudeks.

Kui palgasumma ja kulud ei tundu olevat vastavuses, siis tasub oma väljaminekud kindlasti üle vaadata. Eelarve annab Teile täieliku ülevaate, kuhu Te oma raha kulutate, milline osa sissetulekust läheb arvete maksmisele ja kui suur osa jääb vaba raha, mida saate planeerida jooksvate kulude tarbeks. Eelarvest näete, millised kulutused on ebavajalikud, milliste kulutuste pealt on võimalik kokku hoida. Teil on kogu ülevaade igal ajal olemas. Kindlasti on oluline disipliin ja järjepidevus, sest siis on arvepidamisest suurem kasu. Kõige positiivsem on eelarve koostamisel see, et pikemaajalise plaaniga on võimalik väga edukalt raha kokku hoida.

Eelarve tegemise eemärgiks on jõuda selleni, et arved on tasutud õigeaegselt, liigsed kulutused on kontrolli all, Teil on ülevaade vabast rahast, mida saate jooksvalt kulutada igapäevaste vajalike asjade tarbeks (toit, meelelahutus, mugavused, rõivad jm) ning oskate kulutusi paremini planeerida.

Eelarvet võib teha nii paberil kui ka arvutis – kas siis Excelis või kasutades mõnda valmis vormi, mida võib leida internetist, näiteks siit. Eelarve pidamist võib teha ühe isiku kohta või terve pere kohta. Kui eelarvet koostatakse pere kohta, siis on tark kaasata planeerimisse ka teised pereliikmed. Säästmisest saab lisaks lugeda siit.

Eelarve koostamisel tuleb esiteks seada omale eesmärgid, mida soovite saavutada. Arvestada võimalustega ja seada tähtaeg. Teiseks tuleb lahterada kõik võimalikud sissetulekud ja kululiigid teemadesse nt: sissetulekud, laenud-järelmaksud, kindlustused, trennid, transport, hobid, säästud jne. Kindlasti tasub kirja panna ka aasta suuremad väljaminekud (auto remont, hooaja riided lastele, puhkusereis jne), et arvestada raha säästmisel selle summaga.

Kui peres on piiratud rahalised võimalused, siis summa, mida planeeritakse säästmiseks või kokkuhoiuks, ei pea esialgu olema väga suur. See on selleks, et tekiks harjumus raha säästa. Võimalusel on mõistlik säästa 5-10% igakuisest sissetulekust. Pere tagavara raha peaks olema 3-6 kuu sissetulekute ulatuses, mis aitab elada üle perioodi, kus sissetulekud on väiksemad, võimalik töökaotus või suuremad ettenägematud väljaminekud, mida ei olnud planeeritud.

BestCredit.ee pakub abi säästmisel parimate eripakkumiste näol, millega saate tutvuda siin.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga