Kinnisvara väärtus

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kinnisvara väärtus on väga erinevalt mõistetav. Kinnisvara väärtuse hinnangul vaadatakse erinevaid aspekte, näiteks suurus, asukoht, seisukord, ümbruskaudne infrastruktuur jpm. Kõige olulisem väljadoodud aspektidest on mõistagi asukoht. Erinevad osapooled, kes kinnisvara hindavad, vaatavad erinevaid asjaolusid ning võivad tekkida eriarvamused.

Erinevad osapooled on:

Ilu on vaataja silmades. Niisamuti on väärtus erinevate osapoolte silmade läbi erinev. Näiteks kinnisvara omaniku silme läbi tema oma kodu on suurema emotsionaalse väärtusega, kui seda on ostja silme läbi, sest ostja ei näe emotsioone.  

Kinnisvara omanik loeb väärtuste sekka maja välimust, asukohta ilmakaarte suhtes, tema isiklikult läbi mõeldud planeering, kvaliteetsemad materjalid jne., mis tegelikult ei ole üldse kinnisvara puhul hinnatav osa. Seega hinnang kinnisvara omaniku ja ostja silme läbi on juba erinev ning ostja ei pruugi ostetavat kinnisvara väärustada sarnaselt müüja väärtuhinnangutega. Ostjal on kinnisvara suhtes omad nõudmised ning tema silmis on Sinu kinnisvara puudulik ja vajab temale sobivaid lahendusi.

Hindaja ülesanne on erapooletu ehk tema leiab väärtuse, mis vastab kinnisvaraturu üldisele hinnangule vara kohta. Kinnisvara hindamine on protsess, mille käigus leitakse kinnisvara väärtus ajahetkes. Hindaja ja pank käivad käsikäes. Hindaja aruanne kinnisvara kohta on aluseks pangalaenu (hüpoteeklaenu) saamiseks.

Pangal (kinnisvaralaen, kinnisvaralaenu pakkuja) on siiski kõigest hoolimata oma arvamus, mis ei pruugi oleneda müüja tahtest, ostja nõudmistest ega hindaja arvamusest. Pank (hüpoteegipidaja) kujundab arvamuse tulevikunägemusest – milline väärtus antud kinnisvaral võib olla tulevikus, millised on võimalikud müügivõimalused. Pank kaitseb iseennast. Panga pilgu läbi ei pruugi antud kinnisvara olla sama kaunis, kui arvavad teised osapooled.

Turg paneb hinna paika ning kinnisvara väärtus on poolte vahel kokkulepitud müügihind ning kinnisvara väärtus on ajas muutuv. BestCredit.ee pakub kinnisvaralaenu (laen kinnisvara tagatisel) ning teostab ka hindamise. Iga kinnisvaralaenu puhul lähenetakse taotlusele personaalselt ning leitakse Sinu jaoks sobivaim lahendus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga