Kuidas tarkus pähe jääb?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Septembrit nimetatakse tarkusekuuks. Paljude jaoks tähendab september kooli algust, olgu siis tavakool, ülikool, võõrkeelte õppimine vm. Kuid kuidas õppida nii, et see poleks üleliia koormav ja oleks nauditav? See, kuidas inimesed tarkusi omandavad ja õpivad, on igal ühel erinevalt. Selge on see, et õppida tuleb süvenenult ja keskendunult, et tulemus oleks võimalikult efektiivne.

Et omandada teadmisi ja kogemusi, tuleb õpitut ja kogetud mäletada. Järgnevalt toome välja mõned võimalused, mis abistavad Sul efektiivselt õppida nii, et sellest ka tulevikus kasu on. Samu meetodeid saab kasutada ka töö juures, et olla omal alal pädev:

  • Kordamine on tarkuse ema – õpitava materjali korduv läbivõtmine aitab seda põhjalikult omandada. Mida rohkem kordi töötleme materjali, seda paremini jääb see meelde. Samuti on kordamine kasulik ka siis, kui tekivad hilisemad küsimused, sest tänu kordamisele Sa oskad leida õiget informatsiooni kiiresti ja õigest kohast.
  • Ära tuubi materjali pähe, vaid tuupimise asemel loo õpituga seoseid. Mida rohkem erinevaid meetodeid asjade meelde jätmiseks kaasad (nt. joonistad, kirjutad, räägid läbi), seda suurema tõenäosusega, et see lõpuks meelde jääb ja läbi erinevate seoste uusi nüansse avastad.
  • Koosõppimine on tõhusam, kui muidu. Mitmekesi materjali läbi töödeldes ja kõva häälega üksteisega arutamine õpitu üle on tõhus, kuna tekib arutelu ja seosed ning jääb paremini meelde.
  • Püüa tõsta huvi õpitava vastu, otsides seoseid õpitava ja igapäevaelu vahel. Leia seos, mille puhul võib õpitu Sulle reaalselt elus kasulik olla.
  • Kinnista teadmisi praktikaga. Näiteks, kui sa õpid võõrkeelt, siis tasub kindlasti ka edaspidi praktiseerida. Samuti ülikoolis õpitut saab praktiseerida oma töös.

BestCredit.ee soovib oma klientidele usinat ja teadmistehimulist tarkusekuud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga