Kulutused koomale elektrienergia näol.

Categories Varia
0
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Tulemas on pime ja külm aeg, kus elektrienergia- ja küttekulud suurenevad kõikides kodudes. Tihti kulub liigset energiat küttele, mida parajasti vaja ei ole – köetakse ruume, kus keegi ei viibi või hoitakse tavapärast temperatuuri ajal, kui kedagi kodus ei ole.

Toome välja mõned kasulikud nipid, mida võiks aegajalt üle korrata. Kui järgida oma tarbimisvajadust ja tarbida mõistlikult, on võimalik kokku hoida elektrienergiat arvestatava summa jagu.

Kõige kallim on kodu ülalpidamises elektriküte. Üks elektrikütte liikidest on põrandaküte. Tavaliselt on siiski põrandaküte lisakütteallikas. Kulude kokkuhoiu mõttes tasub proovida, et põrandaküte oleks sees ainult öösiti. Odavam on see kindlasti neile, kes kasutavad paketti, kus on päevane ja öine elektri hind erinev.

Läbimõeldud valgustus on oluline. Kriitilise pilguga tuleb üle vaadata valgustite pirnid ja võimaluse korral muretseda kaasaegsemad ja ökonoomsemad. Lülita mittevajalik valgustus välja: tuleb kasutada korraga ainult neid valgusteid, mida parasjagu vaja on. Ruumist lahkudes lülita tuli välja. Päevasel ajal tuleks kasutada rohkem päevavalgust.

Väldi seadmete ooterežiimi, milleks enamikes kodudes on elektroonikaseadmed (televiisor, DVD-mängija, digiboks), mis suurema osa päevast seisavad ooterežiimil. Ooterežiimil olev energiatarve võib küündida isegi kuni 10%-ni elektri kogukulust. Samuti lülita välja arvutitöökohal olev tehnika, kus energiaröövliteks on ooterežiimil olevad arvuti, printer, kõlarid ja muud seadmed.

Kõik laadijad, mis on niisama seinakontaktis, tarbivad elektrienergiat. Peale kasutamist tuleks laadija seinakontaktist eemaldada, et mitte liigset energiat tarbida.

Kui toas tundub palav, siis ei tasu aknaid lahti hoida, vaid aknad tuleb avada tuulutusasendis. Tuulutusasendis ei tohiks siiski pikalt olla, kuna siis pääseb soojusenergia aknast välja. Kui on tarvilik tuulutada, siis aknaid tuleb lahti hoida lühiajaliselt.

Elektripliidil tuleb kasutada õige suurusega plaati. Toidu valmistamisel tuleb valida vastavalt nõule keeduala. Toidu valmistamisel tuleb kasutada kaant ja kui vesi on tõusnud keemistemperatuurini, tuleb pliidil keerata madalamad kraadid. Kui nõu on väiksem, kui keeduala, siis osa soojusest läheb õhku, toidu valmistamisele kulub rohkem aega ja energiat kulub oluliselt rohkem. Enne toidu valmimist lülita pliit välja.

Külmkapi uks olgu lahti minimaalne aeg. Mida kauem on lahti külmkapi uks, seda rohkem soojust läheb sisse ja seda rohkem on energiat vaja, et kapp uuesti ennast maha jahutab ja saavutab tagasi selle temperatuuri, mis on seadistatud. Kui külmkapi valik on alles ees, tuleks valida energiasäästlikuma seadme. Energiasäästlikum külmkapp võib olla küll kallim, kuid tasub pikemas perspektiivis ennast ära.

Pestes nõusid või hambaid, pole hea, et vesi kogu survega jookseb. Esiteks sellega hoiab kokku veearvetelt. Nõusid pesta pole vaja tulikuuma veega. Parim variant on nõudepesumasin, millega hoiab kokku nii vett kui ka elektrienergiat.

Boileriga kodudes on tunda eriti, et suur osa elektrienergiast kulub boileril vee soojendamiseks. Boileril on tähtis vahetada aeg-ajalt küttekeha, kuna sinna kogunev katlakivi pidurdab töö kulgu ja kulub rohkem energiat, et vett soojendada soovitud piirini. Boilerit pole mõtet välja lülitada, kuna boileritäie külma vee üles soojendamine on märksa kallim ning tekitab ka tarbetult katlakiviohtu.

Veekeetjaga vett keetes tuleb keeta korraga nii palju, kui tarvis. Pole kasulik kogu aeg tervet kannutäit keeta, kuna see tarbib rohkem elektrit. Samuti tuleks aeg-ajalt puhastada kann katlakivist, mis muidu tarbib rohkem, kui vaja ja annab tunda ka arvetel.

Meetodeid, kuidas elektrienergiat kokku hoida, on väga palju. Kindlasti pole võimalik kõigil kõiki nippe kasutada ja proovida. Tuleks leida enda kodu jaoks kõige tõhusamad ja võimalikud variandid.

BestCredit hoolib oma klientidest. Aitame omalt poolt kulusid kokku hoida ja pakume soodsaimat ja kiireimat laenuteenust. Soovime Teile mõistlikku energia kasutamist järgnevatel pikkadel pimedatel õhtutel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga