Laenu saamine maksehäirega?

Categories Arvamus
0
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Laenu taotledes tuleb olla valmis selleks, et laenuandja kontrollib laenutaotleja tausta. Laenuvõtjal peab olema puhas taust, mis toetab laenu õigeaegset tagastamist. Tausta kontrollimine käib kooskõlas vastutustundliku laenamise põhimõtetega. Vastutustundlik laenamine tähendab seda, et laen peab vastama tarbija vajadustele ning olema kujundatud selliseks, et tarbijal oleks võimalik saadud laen tagasi maksta.

Tihti tuleb aga laenu taotlusele negatiivne laenuotsus ning levinuim põhjus selleks on maksehäire olemasolu Maksehäireregistris. See on register, kuhu on koondatud kõik võlgnevused nii eraisikute kui ettevõtete kohta. Maksehäired lisatakse registrisse juhul, kui pole suudetud täita finantskohustusi ning on tekkinud võlgnevus krediidiandja, panga või teenusepakkuja ees.

Maksehäired registris võivad olla nii kehtivad kui ka lõpetatud. Maksehäirete olemasolu mõjutab krediidiajalugu isegi siis, kui maksehäire on likvideeritud. Aktiivse maksehäirega reeglina laenu ei saa, kuna vastutustundliku laenamise põhimõtetest lähtuvalt peab laenuvõtja olema krediidivõimeline.

Mida teha, kui on kehtiv maksehäire?

  • Tasuda võlgnevus esimesel võimalusel;
  • Kui pole võimalik korraga summat tasuda ning võlgnevuse tasumine korraga käib üle jõu, tasub krediidiandjalt, pangalt või teenusepakkujalt küsida kokkulepet/maksegraafikut;
  • Kui on mitu võlgnevust või mitu maksehäiret, tasub kaaluda laenude refinantseerimist (ehk siis võlgnevused tasutakse ning jääb alles üks maksegraafik, mille alusel saab edaspidi makseid teostada.

Enne laenutaotluse esitamist on mõistlik maksehäired likvideerida. Kui maksehäired on likvideeritud, siis reeglina see ei takista laenu saamist edaspidi, kuid kõik oleneb siiski üldisest krediidiajaloost ja maksekäitumisest. BestCredit OÜ pakub lisaks laenudele ka laenude refinantseerimist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga