Raha kasvab puu otsas!

Categories Varia
0
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Just nii arvavad pisemad pereliikmed ning lapse nõudmised kasvavad aja ja vanusega. Taskuraha teema tekib peredesse tavaliselt siis, kui laps kooli läheb. Kuid kuidas õpetada raha väärtust? Kui palju peaks lapsele raha andma ja kas lapse kulutusi tuleb kontrollida? Need küsimused tekitavad lapsevanemates palju erinevaid spekulatsioone. Tänapäeval on taskuraha summad, mida lastele antakse, olulisemalt suuremad, kuna majanduslik heaolu paraneb.

Põhiline funktsioon, mis peaks taskurahaga kaasnema, on iseseisvuse kasvatamine. Kui peres on otsustatud, et lapsele hakatakse andma taskuraha, tuleb selgeks teha koheselt, millised kulutused kannab lapsevanem ja milliseid kulutusi võib järglane teha oma taskuraha eest.

Üheks võimaluseks kasvatada last ise majandama ja iseseisvaks, oleks alustamine väiksemate summadega. Esimestel kuudel tormab laps ilmselt koheselt seda ka kulutama – kulutab korraga ära ja ülejäänud kuu on ilma taskurahata. Oluline on, et vanem ei suurendaks kuu jooksul taskuraha.

Vaikselt hakkab välja kujunema, et laps hakkab rohkem huvi tundma hindade vastu – mida saaks rohkem, sama raha eest. Laps hakkab tunnetama raha väärtust ja tekivad omad põhimõtted, kuidas ja mille peale ta oma raha kulutab. Osad lapsed hakkavad ka koguma – panevad osa taskurahast kõrvale, et oleks järgnevatel kuudel suurem summa. Säästmisele võib ka lapsevanem tähelepanu pöörata.

Taskuraha saamise ja kulutamise kokkulepe peab kehtima mõlemapoolselt. Eks siis, kui vanem on lubanud teatud kuupäeval lapsele taskuraha, siis on vanema kohus sellest ka kinni pidada. Ka ei tohiks vanem dikteerida ega pidevalt kontrollida, kuidas laps oma raha kulutab. Järglane õpib selle läbi oma vigadest, saab vastutustundlikumaks ja oskab planeerida ning mõelda. Kui tekib olukord või periood, kus pole võimalust taskurahale, tuleb lapsega rääkida ausalt ja mille tõttu pole see võimalik ehk kus on hetkel perekonna vajaduste prioriteedid suunatud. Oluline on lapsel aidata planeerida, kui ta vajab otsustamisel nõu – mille peale ta raha kulutab.

BestCredit.ee arvates annab lisaks vabadus etteantud summa piirides lapsele rahaga ümber käia mõistmist, oma arvamuse avaldamise oskust, ausust ja läbirääkimiseoskust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga