Kui kallis on laps?

Categories Varia
0
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Tartu Ülikooli rakendusuuringute keskus teostas uuringu lapse üleskasvatamise kulude kohta. Võrreldi lastetuid ja lastega leibkondi, kus leibkonnaliikme sissetulek kuus on vahemikus 306-4000 eurot. Eesmärgiks oli leida, kui palju on tarvis kulutada lapsele, mitte kui palju on perekond võimeline seda tegema.

Selgus, et ühele lapsele kulub keskmiselt 333 eurot kuus. Laste arvu suurenedes, kulud ühe lapse kohta vähenevad: kahelapselises peres on kulu ühe lapse kohta 283 eurot, kolmelapselises peres 223 eurot. See on seletatav riiete, jalatsite, mänguasjade jms jagamisega õdede-vendade vahel.

Kõige “kallimad” on kuni üheaastased ja 18-19-aastased lapsed, kelle peale kuus kulub keskmiselt 412 eurot ja 448 eurot vastavalt. Kuni 7-aastase lapse kohta tehtavate kulutuste arv väheneb ning kõige vähem kulub 7-10 aastaste laste peale – vaid 194 eurot. Seejärel on märgata jälle igakuiste kulutuste summa suurenemist.

Suurem osa rahalistest vahenditest kulub transpordikulude katmiseks, millele järgnevad vaba aja kulutused ning toit. Üllatavalt suure osakaaluga transpordikulud on mõjutatud tänapäevase elustiili poolt, kus lapsi viiakse lasteaeda, kooli ja erinevatele üritustele autoga. Igapäevane autosõit eeldab tihedamat kütuse tankimise vajadust ning tihtipeale toob endaga kaasa kalleid remonttöid. Vaba aja kulutuste all mõeldakse mänguasju, muusika- ja sporditarbeid, raamatuid, ajakirju, ajalehti, muuseumikülastusi, elektroonikaseadmeid (arvutid, mp3-mängijad jne).

Uuringu tulemustest võib iga (tulevane) lapsevanem teha järeldusi. Eluaseme soetamisel on mõistlik läbi mõelda, kui kaugel on soovitud lasteaed, kool ja huviringid, kas sinna on võimalik jõuda jala. Ehk saab vähendada autoga liiklemist, vahetades seda tervislikuma liikumise vastu – olgu see jalgratas või jala kõndimine. Lapse kingisoovide täitmisel tasub korraks mõelda, kas kallis ost on põhjendatud või seda saab asendada odavama kulutusega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga