10 põhjust, miks pidada eelarvet

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Raha oleks nagu kogu aeg otsas, eriti enne palgapäeva. Lisaks on kindlasti tuttav olukord, kus kõik asjad saavad korraga otsa ja kui midagi katki läheb, järgneb sellele kindlasti veel midagi. Igas sellises olukorras on hea omada sääste, et vältida stressi. Säästud annavad kindlustunde ootamatutes olukordades toimetulekuks.

Eelarvet peetakse tavaliselt perekondades, kus on rohkem, kui üks inimene. Seda seetõttu, et hinnata kõiki sissetulekuid ning omada ülevaadet väljaminekutest, mis on mitme osapoole peale ära jaotatud. Eelarvet saab pidada ainult nii igakuiste kohustuste ja maksude osas (et teada, kui palju kulub kohustuslikke tasusid), kui ka detailsemalt, kus on kirjas kõik sissetulekud ja väljaminekud päevade kaupa.

Detailse eelarve pidamine annab palju eeliseid, näiteks:

1.       annab ülevaate, millised on Sinu suurimad kuluartiklid;

2.       annab ülevaate kuluartiklitest, mille pealt saad edaspidi kokku hoida;

3.       annab ülevaate,  millised on võimalused, et tasuda ootamatuid väljaminekuid;

4.       motiveerib säästma;

5.       loob reaalse pildi olukorrast;

6.       loob reaalse pildi säästudest ning soovi sääste kasvatada;

7.       õpetab tarbimisharjumused tagasihoidlikumaks (tegelikult pole vaja nii palju tarbida);

8.      annab teadmise ja rahulikuma meele, kuna oskad hinnata oma võimalusi;

9.       annab säästude tarbelt lubada hüvesid, mida seni vältinud oled;

10.   õpetab rahaga mõistlikult ümber käima!

Kindlasti võib eelarvet pidada iga inimene ka ainult enda sissetulekute-väljaminekute kohta, ei pea olema ilmtingimata pere-eelarve. Isikul, kes elab üksinda, võib raha kuluda rohkem asjadele/tegevustele, mis pole eriti otstarbekad ning kahandavad seega oluliselt säästmisvõimalusi. Eelarvet on kõige parem pidada Exceli tabelis, mille juba valmis tehtud põhjasid võib leida internetist.

Lisaks kõigele annab eelarve pidamine ülevaate Sinu laenukoormusest (laenu kuumaksed) võrreldes kõikide muude kuludega ning kas laenukoormus on optimaalne või mitte. BestCredit.ee on säästmisest, kuludest, eelarvest ja taolistest teemadest kirjutanud ka eelnevalt oma blogis.  Soovime Sulle asjalikku ja eesmärgipärast eelarve pidamist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga