8 tingimust, millega arvestada, kodulaenu taotlemisel

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kodulaen on abiks, kui Soovid osta, ehitada või renoveerida oma kodu või suvemaja. Lisaks eluasemega seotud ostudele ja kulutustele saab kodu- ehk kinnisvaralaenuga rahastada ka oma äri alustamist ja teisi olulisi ettevõtmisi.

1. Laenusumma suurus sõltub laenutaotleja sissetulekutest, tagatisest ning eelnevast maksekäitumisest. See võib sõltuda ka ostetava kinnisvara asukohast (Tallinn, Harjumaa või muu Eesti). Maksimaalse laenusumma arvutamisel on üldiselt tingimuseks, et laenutaotleja igakuine kuumakse ei ületaks 25-50% taotleja neto sissetulekutest.

BestCredit.ee pakub Sulle laenusummat kuni 70% kinnisvara väärtusest.

2. Laenu tähtaeg on erinevatel krediidiasutustel erinev, mõningal juhul isegi kuni 40 aastat.

BestCredit.ee laenuperiood on kuni 10 aastat.

3. Intressimäär sõltub paljudest teguritest, sh sellest, kas intressimäär on fikseeritud või ujuv (näiteks sõltuvuses euriboriga). Lisaks on oluline taotleja maksevõime, tagatise olemasolu ja omafinantseeringu suurus.

Fikseerimata intressimäär

Fikseerimata intressimäär koosneb muutuvast (Euribor või krediidiasutuse baasintressimäärast) ja fikseeritud (laenuvõtja marginaalist, e riskikoefitsendist) osast. Seega muutub igakuine laenusumma vastavalt sõlmitud kokkuleppele laenulepingus näiteks iga 3 või 6 kuu tagant.

Fikseeritud intressimäär

Fikseeritud intressimäära puhul fikseeritakse intressimäär, mis tähendab, et üldise intressitõusu korral jääb laenuintress muutumatuks. See annab laenuvõtjale kindlustunde, et laenumaksete suurus perioodi jooksul ei muutu. Lepingu sõlmimise hetkel on fikseeritud intressimäär enamasti veidi kõrgem, kuid tagab intressimäärade järsu tõusu korral jätkuvalt madala intressimäära. Kuigi tavalise ujuva eluasemelanu intressimäära puhul säästetakse lisamarginaal, siis sellega kaasneb ka risk, et intressimäärade järsu tõusu korral kasvab laenumakse olulisel määral.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on igal pangapäeval arvestatav pankadevahelise omavahelise laenamise intressimäär ehk üleeuroopaline pankadevaheline intressimäär.

BestCredit.ee pakub Sulle fikseeritud intressi alates 1,25 % kuus, so alates 15 % aastas.

4. Omafinantseering sõltub laenuandjast, kuid jääb enamasti 10-20% ostetava eluaseme või ehitatava kinnisvara turuhinnast. Omafinantseeringut on võimalik vähendada kaasates lisatagatisi. Lisatagatise olemasolul on võimalik laenu võtta ka 0%-se omafinantseeringuga.

5. Taotleja sissetulek. Laenutaotleja sissetulek peab vastama laenuandja minimaalsele sissetuleku nõudele. See võib olla mõnevõrra väiksem, kui on olemas kaastaotleja. Sissetulek tähendab nii igakuist palka, kui ka muid tõestatud ja regulaarselt laekuvaid tulusid (nt. üür, vanemahüvitis, ettevõtlusest saadav tulu jne.).

BestCredit.ee laenu teenindamiseks peab Sul olema piisavalt regulaarseid ja tõendatavaid tulusid.

6. Tagatis. Kodulaenu  tagatiseks on enamasti kas ostetav või siis ehitatav kinnisvara. Laenusumma suurus on enamasti ligi 70% tagatise turuväärtusest. Tagatiseks olevat kinnisvara tuleb kindlustada kogu laenuperioodi ajaks laenuandja poolt aktsepteeritud kindlustusseltsis.

BestCredit.ee pakub Sulle TASUTA tagatisvara hindamist!

7. Kaastaotleja.  Kodulaenu on võimalik taotleda ka koos kaastaotlejaga. Kui mõlemad elukaaslased võtavad laenu ja on seega kaastaotlejad, võiks jälgida, et mõlemad kantaks omanikena kinnistusraamatusse. Siis on mõlemal õigus poolele kinnisvarast, kui elutee peaks lahku viima.

8. Lepingutasu seotakse enamasti laenusummaga ning on enamasti 0,5-2% laenusummast.

BestCredit.ee pakub sulle lepingutasu 0 eurot!

Enne kodulaenu lepingu sõlmimist on kasulik selgeks teha ka teised olulised tingimused nagu näiteks maksepuhkus, laenu ennetähtaegse tagastamisega seotud tasud jms.

Kodu- ehk kinnisvaralaenuga kaasneb hüpoteegi seadmine tagatisele. Seda tehakse notariaalselt ja see on tasuline teenus. Lisaks võivad lisanduda kulud kinnisvara hindamisele, mida BestCredit.ee pakub tasuta, samuti riigilõiv ja tagatise kindlustuse tasu.

Soovid osta endale päris oma kodu? Küsi laenupakkumist BestCredit.ee spetsialistidelt!

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga