Finantskirjaoskus on igapäevaselt toimetulekuks oluline oskus

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Väikelaenu ja ka muid laenutooteid võttes tuleb eelnevat teada laenamisega seotud aspekte ehk Sul peab olema arusaam laenutootest, ülevaade oma kuludest-tuludest ning teadvus seadusandlusest ning tagajärgedest. Finantskirjaoskus on inimestele veel võõras mõiste ning rohkem hakati sellest rääkima majanduskriisile järgnenud perioodil.

Mida tähendab finantskirjaoskus?

  • Suutlikkus vältida valesid otsuseid seoses finantsvaldkonnaga ning nendest tulenevat rahalist kahju. See tähendab oskust oma tulusid hallata ja neid kasvatada (mõtle läbi, milleks Sa väikelaenu vajad, kui pikaks perioodiks on Sul väikelaen võetud ning kui suure osa sissetulekutest moodustub väikelaenu kuumakse);
  • Igapäevane rahaasjade korraldamise oskus (pangateenuste kasutamine, planeerimine jm). Väikelaenu võttes tasub läbi mõelda laenusumma suurus ja tagasimakse periood ning millised tähtsad kulutused peale väikelaenu Sul lisaks veel on;
  • Erinevate finantstoodete tarbimine – ülevaate omamine erinevatest toodetest ning riskidest.
  • Teadlikkus tagajärgedest finantsprobleemide tekkimise korral, abi otsimise võimaluste teadmine ning ka seaduslikke õigusi (kui Sa jääd hätta väikelaenu või mõne teise laenutoote tagasimaksmisega, tuleb teada, kuidas käituda edasi, kelle poole pöörduda jne).

Tänapäeva maailmas saavad ilma laenamiseta hakkama vähesed inimesed ning paraku on sellest saanud loomulik osa meie igapäevaelust. Laenatakse nii pikemaks perioodiks (eluasemelaen, käenduslaen) kui ka lühemaks perioodiks (väikelaen, krediitkaardid). Väga oluline osa laenamisest on tedlikkus ehk siis lühidalt kirjeldatud finantskirjaoskus. Rohkem informatsiooni laenamise ja nõustamise BestCredit.ee kodulehelt ja blogist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga