Laenul on mitu erinevat nägu

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Millised on need asjaolud, mis meid rahalisi otsuseid tehes, tarbimislaene ja teisi laenutooteid võttes mõjutavad? Tarbimislaenu või mõnda teist laenutoodet ajendab võtma mingit sorti vajadus. Vajadused seevastu on igal inimesel väga erinevad –  eluaseme ostmiseks, mõne suurema väljamineku tarbeks, ettenägematuteks kulutusteks, reisimiseks vm. Kõik finantsalased otsused tuleb teha kaalutletult, kuigi tihti tehakse otsuseid keerulistes ja ebakindlates situatsioonides ning seetõttu ei pruugi otsus alati kõige õigem olla.

Laenuliike on mitmeid ja iga laenuliik on reeglina suunatud kitsamale vajadusele. Mõned näited:

  • Tarbimislaenud või väikelaenud– on mõeldud mõne suurema väljamineku tarbeks või ettenägematuteks kulutusteks.
  • Käenduslaenud – käenduse tagatisel laen (tarbijakäendus).  Tavaliselt nõutakse 1-2 käendajat. Laenu otstarvet reeglina ei küsita. Käenduslaenud on samuti tarbimislaenud kuid laenusummad on käenduslaenu puhul suuremad kui tavalistel tagatiseta tarbimislaenudel.
  • Eluaemelaenud, kinnisvaralaenud ehk hüpoteeklaenud – tagatislaen ja on mõeldud elamispinna ostmiseks. Tihti kasutatakse ja võimaldatakse antud laenutoodet ka muudel otstavetel nt. eluaseme remondiks, äri alustamiseks, ravikuludeks vm, kus olemasolevale eluasemele seatakse hüpoteek.
  • Krediitkaardid, mida pangad pakuvad – igapäevaste kulutuste katteks, reisil tasumiseks, internetist lennupiletite broneerimiseks jm. Krediitkaardilt kasutatud summa tagasimaksmine on väga erinev ning sõltub kaardi tüübist. On võimalik ka intressivabalt laenusummat kasutada, kuid sellisel võimalusel on teatud piirangud (kasutatud summa tuleb nt. tagasi maksta 30 päeva jooksul). Seega antud laenutoode sobib lühiajaliseks kiireks rahavajaduseks.

Tarbimislaenu ehk väikelaenu on taotleda lihtsam, kui eluasemelaenu. Eluasemelaenu puhul tuleb lisaks hinnata ka tagatis ja seada notariaalselt hüpoteek. Eluasemelaen on seevastu tarbija jaoks intresside tasumise mõttes soodsam laen, kui tarbimislaen, sest tagatis maandab laenuandja jaoks oluliselt riske. Tarbimislaenude tagasimaksmise periood on samuti oluliselt lühem, kui eluasemelaenul.

Paljude tehtavate valikute puhul mängib suurt rolli ka see, kuidas meie tuttavad või naabrid on sarnastes olukordades käitunud. Tarbija jaoks on siiski oluline valida just tema vajadustest lähtuv laenutoode.  BestCredit.ee pakub väikelaenu, käenduslaenu (tarbimislaenu), kinnisvaralaenu ning autolaenu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga