Kontrolli enda tausta!

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Eesti on tuntud Euroopas oma infotehnoloogia arengu tasemega. Umbes viisteist aastat tagasi valitsuse poolt võetud otsus arendada valdkonda, on viinud praeguseks suurema osa riigi toimimiseks vajalikke tegevusi digitaalmaailma. Kahtlemata on see teinud ühiskonna elu mugavamaks, säästes aega pikkades järjekordades seismisest, isiklikult arhiividesse ja registritesse pöördumisest, isiklikult kohalviibimisest allkirja andmiseks jpm. Samas hästi arenenud võrgus on raske peita infot, mis kord muutus teatavaks.

Paljud asutused ja ettevõtted kasutavad ning paljud alles võtavad kasutusele avalike registrite pakutavaid teenuseid. Tööandja kontrollib uue töötaja tausta enne töölepingu allkirjastamist, ettevõtte juht kontrollib tarnijat enne koostöökokkuleppe sõlmimist ning finantsasutus teeb vajalikud avalikud päringud enne krediidilepingu alla kirjutamist.

Kui on juhtunud olukord, et kirjeldatud situatsioonis osaledes oled saanud ebameeldiva äraütleva vastuse, tasub vaadata, millist infot sisaldavad avalikud registrid sinu kohta. Toome mõned näited:

  1. Ametlikud teadaanded on elektrooniline väljaanne, kus avaldatakse teated, kutsed ja kuulutused, mille avaldamise kohustus tuleneb seadusest ning mille tööd korraldab Registrite ja Infosüsteemide Keskus. Antud lehel saab panna otsingusse eraisiku ees- ja perekonnanimi või isikukood, juriidilise isiku nimetus või registrikood ning tutvuda päringu tulemustega.
  2. Maksu- ja Tolliameti maksuvõlglaste päring võimaldab otsida eraisikut isikukoodi ning juriidilist isikut  registrikoodi järgi. Päring peegeldab maksuvõlgnevust riigile.
  3. Maksehäirete registrisse lisatakse tasumata võlgnevused. Igaüks saab vaadata enda kohta koostatud raportit tasuta Krediidiinfo poolt loodud lehel. Päringu tegemiseks tuleb autentida ennast ID-kaardi või internetipanga vahendusel.
  4. Google otsingumootoris saab otsida ees- ja perekonnanime, isikukoodi, juriidilise isiku nimetuse või registrikoodi järgi. Tulemusena näidatud asutuste veebilehtedel avaldatud info võib tugevalt mõjutada isiku üldtausta.

Pühenda kümmekond minutit enda taustapäringu tegemiseks. Informeeritus on antud juhul parem kui teadmatus. BestCredit.ee soovitab võlgnevuse avastamisel võtta ühendust avaldajaga, vajadusel küsida lisainfot ning sõlmida kokkulepe võla tasumiseks. Alusta uut 2014. aastat võlavabalt!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga