Õppelaenu taotledes võtad kohustuse ettenägematuks tulevikuks.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Õppelaenu reklaamitakse ja pakutakse kui soodsat, mugavat, paindlikku ning lihtsalt kättesaadavat laenu. Õppelaen on riigi garantiiga laen, mis on ette nähtud hariduse omandamisega kaasnevate kulutuste katteks. Õppelaenu on küll lihtne saada, kuid tuleb arvestada ka varjukülgedega.

Õppelaenu antakse vastavalt eriseadustele. Kui laenu taotlejal on ette näidata käendajad või on olemas tagatiseks kinnisvara, siis laen antakse, arvestamata laenu taotleja tegeliku maksevõimega ning vastutustundliku laenamise põhimõtte järgmisega (ei kontrollita maksehäireid ega sissetulekut jne.). Laenu taotlevad õpilased, kes reeglina ei tööta ning pole ka teada kuna, kuhu ja kas taotleja tööle läheb. Laenu tagasimaksmine algab aasta pärast kooli lõpetamist. Laenu taotledes taotleja ega pank ei saa garantiid, et laenu suudetakse tagastada. Kuna pakutakse soodsat intressi, siis seda enam laenatakse, mõtlemata terviklikult, et tagasi ei tule mitte maksta ainult soodne intress, vaid kogu summa, mida taotletakse. Ning kui õpilane õpib mitu aastat ja kasutab laenu igal aastal, on kogusumma pärast kooli lõpetamist väga suur – see küündib mitmetesse tuhandetesse eurodesse.

Mõttekohaks on küsimus- kes mõtleb õpilase tuleviku peale? Laen on küll riigi garantiiga, kuid kuidas riik garanteerib, et õpilane on suuteline võetud laenu tagastama? Äripäeva väljaandes avalikustati Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt edastatud andmed, et Eesti tundengeid koormab riigi ja ülikoolide ees miljonitesse eurodesse küündiv võlakoorem. Õppelaenu eesmärgiks on katta kulud, mis kaasnevad hariduse omandamisega. Kahjuks puudub ülevaade, millisteks eesmärkideks ja vajadusteks laenu tegelikult võetakse ja kasutatakse. Kuna see on lihtsasti kättesaadav, siis taotlevad õppelaenu ka need õpilased, kes kasutavad laenu muudeks otstarveteks, mõtlemata seejuures tagajärgedele.

Enne, kui otsustad õppelaenu taotleda, soovitab BestCredit.ee läbi mõelda, kas Sa seda tegelikult vajad. Kui vajad, siis mille tarbeks see on mõeldud ja kas on tingimata vajalik taotleda kogu pakutav maksimumsumma. Tutvu tagasimaksegraafikuga, tingimustega ning kalkuleeri, millised võimalused on Sul laen tagastada ilma käendajaid koormamata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga