Sissetulekud ja väljaminekud

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Sinu kulud sõltuvad Sinu sissetulekust. Sissetulekud võivad olla regulaarsed kui ka mitte regulaarsed nt. tasud mingi teenuse eest, tasud millegi müügist jne. Regulaarne sissetulek reeglina on töine tulu ehk palgatulu.

Kulutused, mida Sa igakuiselt teed, on kohustuslikud ja regulaarsed ning kulutused, mis ei ole ette planeeritud, kuid vajalikud – vahest ka mittevajalikud. Kõige olulisem on see, et kulutused ei ületaks sissetulekuid – veel parem, kui on võimalik ka säästa ja raha kõrvale panna.

Kohustuslike kulutuste hulka kuuluvad kindlasti eluaseme kulud (näiteks: elekter, kommunaalkulud) telefoni/interneti arved, lasteaia arved, laenu- või  järelmaksuarved, kindlustusmaksed, kinnisvaralaen jne. Vajalikud igakuised kulud on näiteks majapidamistarbed, riided, meelelahutuse tarbeks – näiteks laps on kutsutud sünnipäevale jne.

Sissetulekute ja väljaminekute suhe:

  • Sissetulek on suurem kui väljaminekud;
  • Peale väljaminekuid on võimalik ka säästa;
  • Alusta esialgu 10% -ga sissetulekust kõrvale panemisega;
  • Alusta lihtsatest asjadest kokkuhoidmisega (mine poodi nimekirjaga, ära käi iga päev poes, muuda oma tarbimisvajadused lihtsamaks ja säästlikumaks).

Igal inimesel võib tekkida olukord, kus on vaja korraga rohkem raha, kui hetkel on või hetkel säästetud – näiteks mõne kodumasina seadme rike, auto remont, kodu remont, kinnisvara ost vm. Esimese asjana, mida kasutatakse, on laen (väikelaen).

Enne, kui otsustad laenu kasuks, tuleb kaaluda oma sissetulekute ja väljaminekute suhet väga põhjalikult ning enne laenu võtmist tuleb olla kindel, et Sa suudad antud laenu teenindada. Enne laenamist tutvu maksegraafikuga – milline on igakuine summa, mida hakkad tagastama, milline on lõppsumma, mida tagastad, palju Sulle jääb vaba raha peale makse teostamist jne.

BestCredit.ee soovitab koostada omale või perele eelarve tabel ning mõelda eelkõige sellele, kuidas ja kust saab hakata säästma. Mõnel juhul aitab ka see, kui sead säästmisele eesmärgi – mille tarbeks Sa raha kogud. Teiseks, iga kohustus, mille Sa juurde võtad, vähendab Sinu säästmise võimalusi. Tarka majandamist!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga