Lihtne lisaraha

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Igakuiselt arvestatakse kulutusi tavaliselt töötasust. Kulutusteks loetakse igakuiseid makseid ja regulaarseid väljaminekuid. Paljud arvestavad sisse ka ootamatud kulutused. Kuid kui ootamatuid kulutusi tekib rohkem, kui raha on kõrvale pandud või selleks otstarbeks planeeritud, tuleb leida moodus, kuidas kulutused katta. Mõned võimalused, kust Saad ise valida vastavalt olukorrale sobivaima:

1.      Mõtle enne kolm korda, kui midagi soetad – kui lähed poodi, mõtle enne, kas Sul on ikka tarvis teatud ostu sooritada. See kehtib nii toidu- kui ka muudes poodides. Asju pole vaja kuhjata. Toidupoes käi nimekirjaga. Kui ostad ainult hädavajalikku ja väldid emotsioonioste, võid kokku hoida märgatava summa raha.

2.      Kogumine – igakuiselt tuleks palgast kõrvale panna vähemalt 10-15%. Kogutud raha eest saad katta näiteks ootamatud kulutused või kasutada antud raha millegi suurema vajaliku eseme ostuks. Koguda on mõistlik näiteks kinnisvaralaenu tarbeks, et oleks olemas nõutud sissemakse. Kogutud raha võid ka hoiustada, mis toob Sulle sisse lisaraha.

3.      Ebavajalike või Sinu jaoks ebaoluliste asjade müük – igal ühel on kodus olemas asju, mida ta enam ei vaja; asju, mis on ostetud läbi mõtlemata ja kaalumata; riided, mis on jäänud väikeseks või kasutamata; mööbliesemed, millele enam ei leita otstarvet. Igale asjale on ostja, määra üksnes õige hind.

4.      Lisatöö – on Sul mõni oskus, mida saaksid pöörata lisasissetulekuks? Või on mõistlik õppida, et saada omale oskus, millega raha teenida?

5.      Laen (väikelaen, hüpoteeklaen) – võib tekkida olukord, kus pole võimalik teistmoodi, kui võtta laen. Laenu on mõistlik võtta siis, kui on olemas kindel eesmärk – laen kinnisvara tagatisel (kinnisvaralaen), mõni muu suurem väljaminek (nt. suuremahuline remont) või isegi reis (reisilaen). Kaalu oma otsus hoolikalt läbi ja laena mõistlikult. Laenu võttes Saad kokku hoida intressidelt näiteks ennetähtaegselt laen tagastades või refinantseerides.

BestCredit.ee soovitab Sul alustada pere-eelarve planeerimisega, kus on välja toodud terve pere sissetulekud ja väljaminekud. Kindlasti ära unusta ootamatuid kulutusi, millele tuleb vahendeid planeerida juba varakult. Head säästmist!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga