Turvalised ostud internetis

Share on FacebookTweet about this on Twitter

E-poest ostmine on Eestis saanud sama populaarseks kui mujal Euroopas. Seda näitab ka Eesti Posti jõudnud pakkide arv erinevatest internetipoodidest. Eriti viimastel aastatel on saanud sedaviisi ostmisest trend.

Veebipoed on populaarsed seetõttu, et inimeste kiire elutempo juures on internetist ostmise viis väga kiire ja mugav. TNS Emori poolt läbi viidud E-kaubanduse uuringu alusel on peamiseks argumendiks e-poest ostmiseks just mugavus. Teiseks, e-poest ostmine on ka soodsam. Paljudes e-poodides ei pea kliendiks isegi mitte registreerima, piisab, kui lisada kaup ostukorvi, täita vajalikud väljad tarnimiseks ja tasuda. Siiski, e-poest ostmisega on suurem risk ka petta saada – eriti siis, kui ostud sooritatakse väljaspool riiki. Kodumaistel e-poodidel on raskusi konkureerida rahvusvaheliste e-poodide kaubavaliku ja hinnataseme osas. Internetikaupluste puuduseks on ostetavate asjade katsumise ja proovimise võimaluse puudumine enne ostmist. Eestis on e-poel võimalik saada kvaliteedimärk. Millistel e-kauplustel see on, seda saad näha E-Kaubandusliidu kodulehel.

Eesti E-kabanduse Liit

Selleks, et e-poest ostetud kaup ka sinuni jõuaks, tuleb eelnevalt tutvuda kodulehel oleva informatsiooni, kontaktandmete olemasolu ja tellimistingimustega ning leida antud poe kohta taustainfot. Tuleb tutvuda, milliseid transpordi viise ettevõte kasutab, kui pikk on tarneaeg ning millised on tasumise viisid. Kui koostööpartnerid ettevõttel on tuntud firmad, võib eeldada, et tegemist on usaldusväärse äriga. Lisaks tuleb tähelepanu pöörata e-poe aadressiribale. Kui seal on olemas https://, siis on isikuandmed turvaliselt kaitstud. Kui on tegu Eesti ettevõttega, siis saab maksevõimekust kontrollida avalikust krediidiinfo.ee registrist.

Internetist ostes on soovitav alles hoida kõik kirjavahetused e-poega, kogu ostuga seotud teave, toote või teenuse kirjeldus ning kinnitus kättesaamise kohta. Eelnevalt tutvu ka taganemisõiguse olemasolu ja reeglitega. Tuleb silmas pidada, et tehingu teiseks pooleks oleks juriidiline isik. Kui ostate kaupa internetist eraisiku käest (näiteks levinud on internetioksjonid), siis kahe eraisiku vahelistele tehingutele Euroopa Liidu tarbijaõigused ei laiene. Need kehtivad ainult EL-s registreeritud müüjatele. Seega, tuleb enne ostmist tutvuda, kes on tehingu teine pool ja kus on antud ettevõte registreeritud.

BestCredit.ee soovib oma klientidele turvalisi ja läbimõeldud oste internetist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga