Laenuvaba elu

Share on FacebookTweet about this on Twitter

On vähe peresid, kus poleks kogemust laenamisega või muude järelmaksudega. Iga pere on vähemal või suuremal määral laenanud – kas siis mõne kodumasina ostuks, remondiks (nt. väikelaen), reisiks (reisilaen) või kinnisvara ostuks (kinnisvaralaen). Kodu ostmine on ilmselt inimese elu kõige suurem tehing.

Laenuvabalt elamine ja toimetamine ei ole siiski võimatu. Rahaliste vahendite suurendamiseks on mitmeid viise, nagu näiteks:

  • Kindel summa igakuiselt kõrvale;
  • Lisatöö;
  • Uus töö kõrgema palgaga;
  • Raha teenimine läbi hobi (käsitöö, puutöö vm);
  • Kulutuste vähendamine (nt üle vaadata toidukulud, meelelahutuskulud jne).

Võimalusi on palju ning igaüks leiab enese jaoks ise sobivaima. Raha kõrvale panekuks võib seada ka esmalt eesmärgi, mille peale on raha plaanis kulutada (laenu ennetähtaegseks tagastamiseks, uus kodumasin, reisiks, kodu ostmise sissemaksuks (hüpoteeklaen, laen kinnisvara tagatisel jne). Niisamuti eesmärgile tuleks sel juhul seada ka eelarve ehk millist summat on tarvis. Lisasissetulekud tuleb proovida panna kõrvale nt ootamatuteks kuludeks.

Kuidas saada täielikult laenuvabaks? 

  • Kui selline plaan tekib siis, kui juba on olemas erinevaid laene, saab laenuvabaks eluks ettevalmistusi teha järk-järgult. Alusta korraga ühest eesmärgist (laenust või järelmaksust), alusta sellest, mis on kõige tülikam.
  • Vaata üle oma laenud. Ehk on mõni laen liigselt kallis ja on mõtekas refinantseerida teise laenuandja juures (saad ehk väiksemad kuumaksed, lühema maksegraafiku vm). Või saad mitu kallist laenu koondada üheks laenuks.
  • Kui Sul veel pole laene, kuid tekib ostuvajadus, eelista eelkõige laenamisele raha kogumist, et soovitud ese korraga välja osta. Kui on plaan teha suurem ost, mille kogumine on ebamõistlikult pikaajaline (laen kinnisvara tagatisel, hüpoteeklaen vm), tasub uurida erinevaid laenuandjaid, et leida soodsaim ja sobivaim. 
  • Enne, kui ostad, mõtle – kas Sul on seda vaja või kas Sul on seda vaja sellise hinnaga!

BestCredit OÜ soovib oma klientidele mõistlikku planeerimist oma rahaasjades ning soovitab enne laenu võtmist tutvuda tingimustega.

                                                                          

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga