Mida tuleb pidada silmas enne ja peale laenu võtmist

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Iga finantskohustus eeldab hoolikat kaalumist. Laenu võtmisele suurtes summades peab eelnema põhjalik eeltöö planeeritava kohustuse suuruse, laenuperioodi pikkuse, olemasolevate vahendite, võimalike tagatiste ja võimalike makseraskuste osas. Milline on tagavaraplaan? Põhjalikult tuleks analüüsida pere-eelarvet. Eelarvet võib pidada nii paberil kui ka arvutis – kas siis Excelis või kasutades mõnda valmis vormi, mida võib leida internetist. Täpsemalt pere-eelarve kasulikkusest saab lugeda meie blogist.

Väga tihti nii laenu taotlemisel kui ka tagasimaksmisel arvestatakse oma elukaaslase, abikaasa või pereliikme sissetulekuga.  Kuid tuleb kindlasti läbi mõelda, mis võib juhtuda siis, kui elukaaslased lahku lähevad või ühe osapoole tervisega juhtub midagi? Sellisel juhul võib jääda teine osapool oma laenukohustustega täielikult üksi. Eriti teravalt puudutab see probleem neid, kellel on võetud suuremate osamaksetega kinnisvaralaen. Lisaks on soovitav omada ka vähemalt 2-3 kuine rahaline tagavara laenu tagasimaksmiseks nt ajutise tööta jäämise või töökoha vahetusega seotud rahapuuduse tõttu.

Iga finantskohustuse võtmise puhul on oluline lugeda laenuleping põhjalikult läbi ning teha endale täielikult selgeks selles sisalduvad kohustused, õigused ja vastutus. Kui oled laenumaailmas veel vähekogenud tarbija, siis tutvu lisaks Finantsinspektsiooni tarbijaveebis www.minuraha.ee toodud infoga.

Üllatuste vältimiseks tasub enne lõplikku otsustamist välja selgitada ka laenulepingu sõlmimisega kaasnevad ühekordsed tasud – näiteks lepingutasu, riigilõiv hüpoteegi seadmiseks, notarikulud ja tasu kinnisvara hindamise eest. Sama oluline on teada, kui paindlikud on tingimused ja millised teenustasud on lepingu muutmisel, näiteks laenu osalise või täieliku ennetähtaegse tagastamise või maksegraafiku ümberkujundamise soovi korral.

Kui oled sattunud rahalistesse raskustesse, ei maksa ennast probleemi eest peita ning tuleb koheselt lahendusi otsima hakata. Oma probleemi olemust ja võimalikke lahendusi on võimalik selgitada laenuandjaga nii telefoni- kirja kui ka otsekontakti teel. Enne laenu võtmist küsi alati, kelle poole saab raskuste korral pöörduda.

Enne, kui otsustad mistahes laenu taotleda, soovitab BestCredit.ee läbi mõelda, kas Sa seda tegelikult vajad ja kas suudad laenu teenindada ka pikemas perspektiivis. Vajaliku infoga BestCredit.ee laenu taotlemisel saad tutvuda meie kodulehel nõustamise või tingimuste alt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga